ÖNÉLET 1. - ÖNÉLET 2. - ÖNÉLET 3.

A CSALÁD


A NAGYPAPA TALÁLMÁNYAA BETON RÁCSKERÍTÉS
Aradi/Ansorge/Antal 1906-ban lépett a Déli vasút szolgálatába. 1919 - ben Nagykanizsára helyezték, mint pályamestert. Az iparfejlesztés területén számos, maradandó találmány fûzõdik a nevéhez. Többek között a súlytárcsás, önmagát hajtani képes szerkezet, a vasúti aluljárók önmûködõ figyelmeztetõ készüléke, beton hõvédfal, beton füstcsövek, artézi rendszerû vízvezeték, gyorsforraló takaréktûzhely és A BETON RÁCSKERÍTÉS

BETON RÁCSKERÍTÉS

idézet: Nagykanizsai Maraton 2000. febr. 9.


Az önmagát hajtani képes eszköz, nem más, mint a perpetuum mobile. Élete végéig hitt abban, hogy sikerül megoldani az örök rejtélyt.

Aradi /Ansorge/ Antal annak ellenére, hogy Bécsben született, osztrák iskolákba járt, számolni élete végéig csak németül tudott, igazán magyarnak gondolta magát.

Jellemzõ a korszakra, hogy amikor még Horvátországban lakott a család, és a gyerekek /7/ Zágrábba jártak iskolába, a vonaton többször megjelentek a katonák és azt követelték, hogy a magyarok és a horvátok külön csoportba álljanak, az Ansorge gyerekek, attól függöen éppen ki kivel veszett össze a reggeli perpatvarban, más más oldalra álltak. Teljes joggal, hiszen anyjuk horvát, apjuk osztrák, s mindannyian magyarok.

Aradi Antal szociáldemokrata jelöltként indult a választásokon, Bethlen István gróf, a késõbbi miniszterelnök ellenében, s jellemzi a városban kivivott nagy népszerüségét, hogy a grófnak komoly energiájába, és pénzébe került azt a pár + szavazatot összeszedni, ami a gyõzelemhez kellett. A családi legendárium legalábbis ezt tartja, ahogy azt is, hogy egy komoly anyai örökség úszott el a politika folyóján.

Volt másik - szintén nem túl elõnyös - találkozása a politikával. Rákosi Mátyás uralomra jutásakor, és elsõ intézkedései láttán, felkereste az ország elsõ emberét, közölte, hogy csalódott benne, és elmagyarázta neki, hogy miért helytelen amit csinál és hogyan kellene a dolgokat szervezni, hogy midnenkinek jó legyen.... Mire hazaért, már nyugdijazták.

Attól kezdve a perpetuum mobilét alkotta, kérvényeket irt azoknak, akiknek nem volt elég pénzük ügyvédre, ...

 

VISSZA A CSALÁD OLDALRA
VISSZA A FĠOLDALRA